Lagu Halal

Zaman sekarang muzik semuanya digital, CD pulak makin jarang dibeli unless korang jenis yang sentimental sambil dengar lagu, nak nyanyi sekali baca lirik. Lepas tu berangan jadi Taylor Swift masa on the way nak pergi kerja sambil terpekik-pekik nyanyi lagu “Love Story”. Pernah buat kan? kan?

Disebabkan digital juga, cara paling mudah nak dapatkan lagu-lagu tu dengan cara download aje kat mana-mana hosting yang simpan lagu tu. Zaman dulu rapidshare,mediafire,megaupload popular tapi zaman sekarang ni, rapidgator,upload,etc banyak digunakan untuk simpan bahan-bahan terlarang. Ataupun guna Torrent, walaupun TM dah mula block Torrent port. Terpulanglah, bergantung sejauh mana IT savvy korang tu.

Tapi kat mana sebenar-benarnya kita nak dapat semua lagu, lebih daripada 20 juta lagu, secara halal (legal) ? Haaa..20 juta tau. Lagu dari zaman P Ramlee pun ada sekali. Tak payah dah tercari-carik kat mana lagi nak download lagu lepas tu tak perlu risau ada virus tak kalau kita download-download benda illegal macam ni.

1. Spotify

spotify logo

Spotify ni guna kaedah ‘streaming’, macam korang tengok youtube. Bermaksud, perlu adanya talian internet kalau kita nak dengar lagu-lagu tu. Garu kepala korangkan sebab quota sebulan dapat 2G aje. Habislah quota aku pulak. Tak perlu risau, spotify ada fungsi ‘offline mode’, yang mana korang boleh download dan simpan dalam handphone korang lagu-lagu tu sampailah habis period subscription. Offline mode ni kalau takde internet pun, korang masih lagi boleh dengar. So boleh save bandwidth.

Selain tu, korang boleh share playlist dengan pengguna spotify yang lain. Salah satu cara, korang boleh add kawan-kawan korang di Facebook (yang juga pengguna spotify) dan mula share playlist. Dapat kawan macam aku, wajiblah lagu lagu Misha Omar dalam tu. Eh. Kalau korang stok stok urban, bolehlah follow playlist billboard top 100, yang mana setiap minggu dia akan berubah mengikut kedudukan carta terkini.

Ada juga fungsi “Radio” yang mana secara genius, spotify akan mainkan lagu-lagu secara random berdasarkan genre artis yang korang minat. Macam aku acah-acah minat kumpulan Metallica, so secara harfiahnya, lagu-lagu rock yang akan dimainkan, tak kiralah daripada group mana pun. So kalau korang minat Zaleha Hamid, secara pukul rata, lagu Amelina pasti akan diputarkan. Best tak? Best tak? Macam best je.

spotify

Bayaran Spotify

1. Jika korang download software Spotify di PC/Laptop, tiada bayaran dikenakan cuma bila korang dengar lagu tu, in between songs, akan ada iklan lah. Tiada fungsi offline pada versi PC/Laptop, maka kena ada internet sentiasa untuk dengar lagu.

2. Versi apps (android/ios/windows phone/blackberry), ada free trial selama 30 hari, dan seterusnya dikenakan bayaran RM 14.90 setiap bulan. Bagi aku sangat berbaloi. Dan sekarang pengguna Maxis dan Hotlink, hanya perlu banyak RM 10 untuk dapat Spotify Premium, siap dapat 150Mb percuma lagi.

spotify

Nah kau peminat-peminat P Ramlee!!

2. Deezer

deezer

Konsep Deezer ni sama macam Spotify, dari segi katalog lagu, lebih kurang sama cuma mungkin album-album terbaru akan dapat pada Spotify dulu dan 2-3 hari lepas tu baru Deezer. Fungsi-fungsi lain macam kongsi playlist, offline mode, radio semua ada.

Fungsi Radio pula, kalau korang feeling-feeling 90’s, korang just pilih station yang ada genre 90’s, so dia akan mainkan lagu dari zaman-zaman tu secara random. Biasanya yang top hit. Banyak genre yang ditawarkan, antaranya blues, alternative, gospel, pop, rock, dan macam-macam lagi.

Tapi istimewa siket Deezer, dia ada satu function yang memberikan album top hit berdasarkan genre dan region. Antara region dia ialah South East Asia dan ada sekali tu, ada album Asmidar, yang glamer dengan lagu biar sampai ke bintang. Hah, album yang kau tak kan beli tapi ada dalam Deezer. Untung ko midah!

deezer digi

Bayaran Deezer

1. Boleh dengar di laman http://www.deezer.com dan boleh dengar secara percuma, tapi hanya untuk 2 jam sebulan. Nak dengar lebih, kena subscribe RM 8.90 sebulan

2. Untuk versi apps (android/ios), bayaran pula RM 14.90 sebulan tapi kita dapat free selama 15 hari. Khas untuk pengguna DiGi, bayaran hanya RM8 sebulan dan kita akan dapat unlimited access kepada lebih 20 juta lagu! berbaloi-baloi hoi

deezer

Nah, korang dah ada pilihan untuk enjoy lagu-lagu secara halal. Ni cara paling mudah, selamat, dan yang penting murah.

Spotify vs Deezer?

SPOTIFY!

~Summary Hidup ~

Haven’t got a change to blurb/cursing/appraise my life on what happened to me a.k.a Hafizi Sabtu or my surreal ‘wannabe’ name “Megat Johan” in 2009/10…banyak benda dah terjadi…some good….some are bad..nevertherless..am still standing strong

  1. 2009 is a transition year. Moving from KL to Shah Alam. Changed my career drastically. From programming to planning. All been great until recently, when everything seem falling apart. I need a cure to my over emotionally involved to my work. My scope of work getting bigger…(pls don’t talk to me about pressure..darn high!!) If i can get tru this (for another 6 months)..i think i’m gonna be proud of myself (regardless where i am after that)

  1. Had to say goodbye for me 3 and half years Sony Ericsson W810 phone. Ahhh…besar benar rasanya sacrifice aku just nak dapatkan this device. 4 years ago, RM1000 price for just a phone is consider high. Banyak jasa phone ni kat aku. Penaman sunyi aku dalam komuter + LRT masa aku pergi training kat KL. Dialah yang menjadi teman setia aku sebelum mata ini tertutup rapat selepas jam 12 pagi. Aku sekarang pakai Samsung Omnia 2. A great phone i could say for the time being (walaupun masa beli tu cam terpaksa….tapi in the end aku puas hati)

  1. I think i did mention about my samsung P2 mp3 player sometime last year. Just found that it has a crack on its surface..not a biggy but…am started eying on Ipod Nano…muahahha….ada je alasan nak rembat menatang tu. Hari2x dreaming nak bukak laptop + itunes untuk sync the Ipod….what an orgasm!

  1. Getting bigger….my belly seem unfit in my jeans now…my gym session ended. no motivation whatsoever to continue (yet still ranting how fat u r) duhhh??  helpless…

  1. deco deco deco. sebabkan aku ni asyik memerap dalam bilik ( dah lama ye aku tak tengok TV)..So aku hiaskanlah secantik mungkin bilik aku. Aku ni takla beberapa pandai tapi bolehla siket-siket kalau setakat nak letak coffee table + lampu + pokok hiasan. Target lepas ni, flat screen tv with Nintendo Wii…pergghhhh…layan…home sweet home.

  1. Owh gaji hanya naik RM81. Okaylah…by observing how my company economic growth..EBITDA tu apa kebenda?
  2. Off Topic : persatuan penduduk apartment aku ni cadangkan supaya budak2 bujang yang stay kat sini pindah (that’s what pak guard ni telling me lah)…moron idea runs by some so called intellectual resident perhaps? just coz some bachelor did something wrong, semua kena palatnye?  Sebabnya ada kes penduduk buang sampah dari atas rumah. Owh come one..must be desperate housewives kan? damn you….(tetiba emo)..i just can’t accept stupid idea la bro..btw wer not living in a hostel..whois get to stay..n who don’t…i know this is just an idea that will never be come true..but stupid mana yang bagi cadangan ni? chipmunk sangat perangai

Itu je lah kot yang boleh kongsi setakat ni..praying this 2010 offer me a lot of prosperity and brighter career prospect

Belasah 1 Ringgit !!!!

I’m quite shock seeing how cheap u can make a phone call now. In my time, it’s a very expensive comodity (sorta). I can tell that the latest Digi promotion for their prepaid customer is value for money (and it’s even cheaper from the postpaid plan). Just use RM 1 (One Ringgit) for any usage (SMS/MMS/Data/Voice Call) and u can enjoy these services for lower price!!

  1. Voice call to ANY network : 12 sen/minute
  2. SMS to Digi Number : 1 sen
  3. SMS to OTHER network : 10 sen
  4. Data : Reach RM5/ day and you’ll get unlimited access to the internet without extra charge!

Wow…..i’m not saying this because i’m working for this telco but it’s just a great deal! Come one…ported your number and choose the smarter side! . More infor just visit Digi Website (Click Here)

New Image