Fakta & Auta?

Semalam, aku dengan sendirian pergi ke Pahlawan Mall, Melaka untuk menonton tayangan Alice in Wonderland dalam versi 3D. Filem yang kusangkakan bakal memberi impak dalam ruang imaginasiku hancur serta luluh setelah separuh daripada durasi 1 jam setengah filem tu aku tonton [dan tentulah berseorangan..]. Aku tidak berminat untuk mengulas lanjut tentang filem ‘blockbuster’ [hakikatnya mental block] tu..pergilah tonton dan habiskan RM18 anda untuk versi 3D dan RM12 untuk versi 2D [masih sedih mengenangkan betapa bosannya filem tuh!!]

Melaka menjadi transformasi maha hebat dalam masa beberapa tahun ni. Pekan yang jarang sekali sesak suatu ketika dulu, kini dihambur pelbagai jenis kenderaan dari pelbagai sudut. Unik dan keterlaluan untuk sebuah kawasan yang kecil. Penduduk tidak ramai, tapi lihatlah betapa banyaknya pusat membeli belah dibina..?

1. Jusco ke-2 dan [anak-anak]

Baru sahaja dibuka dengan rasminya bulan lepas. Pelan asal untuk dibuka pada tarikh hari jadi aku tahun lepas gagal selepas salah satu sistem gasnya meletup dan mengorbankan seorang nyawa [hmm takde badi kan membawa nombor 13]. Ketua menterinya mungkin sakit mata jikalau melihat tanah kosong di sana, ada saje yang dia nak buat. Aku yakin, pelbagai kajian tempatan telah diusulkan dan dipersetujui sebelum sesuatu projek itu dilaksanakan.Cuma, apa perlunya Jusco tu jikalau jarak dengan Jusco yang asal tidak sampai 10km? Membina projek semega itu bak membuka sebuah lagi cawangan 7Eleven.

Betul-betul sebelah Jusco tu, ada Tesco…and also by walking distant, U can have MyDin and Giant for ur pleasure. Aku tidak menidakkan pembangunan, tapi perlu sejajar dengan keperluan penduduk sekitar. Aku juga bukan aktivis alam sekitar atau mewakili mana-mana NGO, cuma insan kerdil yang memandang isu ni sebagai berlebih-lebihan dalam usaha menarik pelancong luar singgah ke Melaka. Cuba tinjau seketika Banda Hilir..dah tak nampak lagi Kota A Famosa sebab ada “kubu” baru yang dibina sekeliling kota yang menjadi saksi kejatuhan kesultanan Melayu Melaka dulu. Tidak cukup dengan tu, sebelah Mahkota Parade, bakal dibina sebuah lagi shopping baru yang dikatan Eco Friendly [in what sense..? heck i know]. 3 in 1.Hambek ko..tak puas-puas lagi ? Dan aku pasti, kedai2x yang wujud dalamnya, sama seperti yang ada dalam Mahkota Parade, hatta Pahlawan Mall.

Sedih…pembangunan [berlebihan] seperti itu tak diperlukan dalam mengekalkan warisan sejarah yang semestinya menjadi tarikan utama mengapa kita ke Melaka. Ia sepatutnya diminimaliskan dan promosi Ikan Bakar Umbai/Pernu, Asam Pedas Semabok, Coconut Shake Klebang, Roti Tampal Pasar Batu Berendam dan 1001 satu lagi keistimewaan yang pasti takde pada negeri2x lain. Hmmm..kenapa Eyes of Melaka dah tak bergerak ..[korang pasti dah tahu jawapannya]

2. Parking oh Parking

Rupanya, setiap daerah mempunyai sistem kupon parking tersendiri. How smart!!! Mujurlah Melaka ada 3 daerah je, kalau 10, mesti aku dah ada 10 jenis kupon parking untuk setiap daerah masing-masing. Maksudnya, kalau korang pamirkan kupon parking Daerah Alor Gajah di kawasan Daerah Melaka Bandaraya Bersejarah , korang masih kena saman dan wajib membayar RM30. Bayar Online??? Jangan risau..TAK BOLEH! Pergi ke kaunter Majlis Daerah masing-masing dan bayar. Gasaklah kalau anda dari Perlis yang mungkin kurang arif pasal kupon ni [Ada aku kesah ko datang dari jauh, yang penting aku dapat duit]

Cadangan dari insan kerdil : Buatlah sistem kupon bersepadu. Mungkin pembahagian ni memudahkan setiap majlis daerah mengumpul dana masing-masing tapi kenapa perlu menyusahkan penduduk tempatan terutamanya pelancong. Kata bandar warisan dunia, tapi LANGSUNG tak mesra pelancong. Kalau tak, kenapa Sabtu & Ahad pun masih dikenakan bayaran parking?? Ahhh….they don’t care about this little thing. They care more about the shopping complex. Mega project dude….

3. Jalan-jalan menuju ke panggung wayang.

GSC skang dah kat Pahlawan Mall (dulu kat Mahkota Parade). Kalau korang perasan, berliku2x pusingan yang korang kena naik nak ke panggung. Pelik dengan pelan konstruktif arkitek tu. Langsung tak mesra dan sia-sia. Aku pernah membaca satu novel ni. Penulis [Ridhwan Saidi] dalam cerita pendeknya [Hari-hari terakhir seorang flaneur]menyatakan “Senibina adalah ruang dan bentuk dalam garisan masa“. Bermaksud “ruang perlu didahulukan sebelum bentuk”. Beliau mengutuk senibina-sebina moden dan canggih kini gagal memberi fungsi kepada kita. Kalau korang perasan, kenapa negara-negara beriklim tropika [panas] mempunyai kaki-kaki lima pada bangunannya, sedangkan negara-negara bermusim takde senibina macam kita? Fikir2xkan lah ye 😀

Hmmm aku perasan….kenapa semua buah fikiran aku semacam berniat jahat, mengutuk usaha-usaha pembangunan yang dirancang? Bukanlah aku seorang chauvinist atau pessimist, cuma aku jujur dalam melihat situasi ni. Pembangunan itu penting tapi harus memberi fungsi kepada penduduk setempat.

Wahh….macam blog politik plak..

[Cepat sebelum terlambat….jangan jadi macam jiran adik Arwah Shafiah Humairah, yang hanya mampu menunjukkan tempat adik malang kita tu diterajang..BTW, gambar ni bukan aku yang buat, sekadar mencilok dari forum]

Advertisements

Being frontliner is pain in the ArSe

LCCT Puduraya yang baru, tanpa kehadiran bas , namun diganti dengan kapal-kapal besi yang mampu terbang serta kedai-kedai perfume dan coklat dengan harga bebas cukai (…katenye…). 2 minggu lepas, aku terpaksa menggunakan perkhidmatan Air Asia sebagai medium pengangkutan setelah permintaan menggunakan Fireflyz ditolak dengan alasan tiket mahal. Ada benarnya. Mungkin untuk menampung kembali kos muffin dan setitik air zappel yang diberikan secara percuma semasa penerbangan.

Sedang beratur untuk proses check in, terdengar teriak daripada seorang petugas Air Asia di kaunter. Di hadapan petugas lelaki berbadan gempal, bermuka bulat dan agak legam itu seorang lelaki dalam lingkungan 50-an tunduk sambil menyatakan sesuatu dalam bahasa yang aku sendiri tak pasti. Perlakuan petugas gelap itu bak meroyan kehilangan anak sangat menjengkelkan. Aku tak pasti apa masalahnya, namun selaku penyambut tetamu kepada negara ni, attitude sebegitu sangatlah hodoh (..mungkin untuk menyesuaikan appearance dia? ..perhaps? )

Kasihan lelaki tersebut. Sudahlah tidak tahu berbahasa Inggeris, masalah dia aku pasti tidak akan selesai. Mungkin ada kaitan dengan beg sebab beberapa kali petugas biadap serta kurang ajar tu menjerit-jerit “go find your friend and take the sticker!!”. Aku tahu, tahap kesabaran dia telah dijolok, namun itu sebahagian daripada tugas kau. Kalau kau tak mampu nak handle situasi macam tu, go get your supervisor (or maybe he doesn’t want to look stupid to his boss..). Bangang sangat. Hati geram tak semena-mena.

Air Asia mempunya petugas yang cantik dan menawan di angkasa raya namun jelik untuk ground staff nya. Benci giler sebab kau tu frontliner…got get other job la weiiiiiiiii!!!!

p/s: I may not know most of the rules and regulations for travelling abroad by air. Enlighten me with some info regarding to the baggage check in upon departure.

Ask? Google!!!

 

google

“Just Google it!”

Weird. I never found in any English dictionary the meaning of the word “Google” but it’s been widely use to say “Find it by urself, you lazy septuagenarian**” . The day I got my 1st laptop, I had a problem with it. It couldn’t start and keep rebooting by itself. Clueless and I almost reached my boiling point (luckily I didn’t throw the laptop out to the window). I have no other option but had to reformat it. Another problem came. The error message shown that my hard disc is incompatible to install Vista (Owh Bless you Vista). Do I have pirated XP installer at that time? No. Am I genius enough to use Linux? No. Since I have a very little capacity to tolerate delay, I cannot ask the dealer to come to my house and fix it for me. It could take a days or weeks and having a brand new laptop left alone in front of your naked eyes wasn’t a good feeling. Since then, I’m a best friend of Google.

It took me 2 days to fix my laptop. I didn’t ask anyone, I just use Google to find the solution. I just type the error message on the search bar and hit the Search button. Hundred of sites that has relevent information to the problem come out and I just go thru one by one until I found the best solution.

The solution is very simple. It just 5 simple steps, but it saved me from the waiting period. Of course, this situation imply for those who has basic computer literate (or else you won’t dare to format your own pc by yourself) but Google could help you in a lot of different way. All you need to have is a very good way to filter the crap and squeez to the very last drop of useful information.

I am so tired answering this kind of question : “Where do u get the movie?” or “Can you give the website where you found the song?”

The answer is “Google”. I don’t have particular website to steal the movies or songs. I just google it. Let say I’m so “Winehouse” today, so I just go to Google and type : Rehab Amy Winehouse rapidshare and wallaaa….or you can do this kind of trick.

You want to find this particular song, e.g Never Gone by Kelly Clarkson. Go to google and type this

“site:mediafire mp3 never gone kelly clarkson”

Just try now and see the result…then you let me know what it is. Doesn’t it simple??

Last weekend, my computer hitted by the famous virus, win32.Brontok. Again, Google helped me saving myself from sending my laptop to the helpdesk (the centre of the broken laptop haha)

I’m not saying every problem that I have, Google could help me but it’s part of the way for me to find the solution. It’s easy and it’s free.

If you are wondering what is the meaning of septuagenaria , I’m sure you know where to find it (or u just wasting ur 2 minutes of your life)

**Thanks Mr Muzhafar for the word!!