Oh MY Malaysia

All this while, i just read and watch the news about snatch thief that happened on a broad daylight, but today i saw it in front of my own freaking eyes (apparently). I was tried to convince myself that wasn’t from the new movie for Gerak Khas. It’s real. I was just going to have my breakfast, but that incident just put off my appetite. Lucky, i didn’t know the victim, but how about it was someone that I know, close to me. It’s sad how our country has become a place that we feel not safe anymore, even in our houseūüė¶ but yet, one of our loving Minister told us that our crime case has drop and all those news and incidents, it just merely PERCEPTION. Oh My Malaysia.

Orang kita suka baiki sesuatu secara luaran. Biar orang luar nampak cantik, walaupun isinya hanyir dan berbau. Sweeping the dirts under the rug. Permasalahan jenayah tidak boleh diatasi dengan menguatkuasakan hukum. Bukan semuanya boleh diatasi di atas kertas putih yang dipersetujui oleh beberapa orang yang so called bijak pandai. Hudud? Yes, the best solution sebab ini hukum dari Allah tapi untuk dilaksanakan sekarang, tak mungkin sebab orang tak faham. Akhirnya, perbincangan mengenai hukum ini menjadi bahan tawa dan lawak dari orang Muslim sendiri. Hudud == potong tangan. Stupidity doesnt have a cure, i guess.

Jenayah berlaku akibat berlakunya kesempitan hidup yang melampau, tiada peluang untuk seseorang itu untuk keluar dari masalah kemiskinan yang sekian lama melanda Oh My Malaysia. Miskin. Punca segala masalah yang berlaku. It’s a domino effect. Walaupun ramai anak-anak miskin yang berjaya, tapi lebih ramai anak-anak terbiar ini menjadi masalah dalam sosio masyarakat sekarang. Perkara ini yang patut diberi perhatian, cara mengatasi, bukan dengan sekadar menguatkuasakan hukum yang kadang kala boleh terlepas dengan pelbagai cara. On paper, YES, we have akta ini akta itu yang merangkumi pelbagai aspek kesalahan tapi kes jenayah tetap meningkat. Hukum gantung untuk pengedar dadah pun tak berjaya mengatasi masalah tu. Hukum gantung tu…like Oh My Malaysia.

Hukum boleh terlaksana bila seseorang itu tidak lagi mampu memberikan alasan kenapa dia perlu melakukan jenayah tu. Contoh mencuri, jikalau semua orang dah kaya, ada alasan lagi ke untuk dia mencuri? Kalau dia tetap mencuri, maka layaklah tangannya dipotong. Agree? Dalam situasi sekarang ni, layaklah dia mencuri akibat kesempitan hidup.

Mungkin yang membaca tulisan saya sekarang ni berada dalam keadaan yang selesa, tiada kesempitan , makan minum pun cukup tapi disebabkan ignorance kita ni, mungkin kita akan menjadi mangsa akibat ketidak selesaan hidup masyarakat sekeliling kita. Jangan angkuh, sebab kita pun tak pasti nasib anak-anak kita yang mungkin menjadi ketidakseimbangan keadaan yang berlaku sekarang ni. Kalau sekarang dah teruk, apatah lagi 10,20 tahun akan datang. Agree?

Nah…persoalannya, apa yang kita mampu lakukan untuk ubah keadaan itu? Mungkin pembaca akan mendapat peluang itu dalam beberapa ketika. Hidayah kan hak Allah, tapi jangan putus asa mencari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s