Indahnya Perkahwinan Itu

 

Harap-harap masih belum terlewat untuk aku ucap tahniah kepada 2 orang sahabat baik aku, Nabilah dan Afifi yang telah berjaya menamatkan zaman teruna dan dara masing-masing.  Sakit juga untuk memenuhi jemputan kedua-dua mempelai memandangkan majlis mereka di Pulau Penang ditambah pula dengan tarikhnya yang berturut-turut. Namun, dapat juga aku pergi melihat mereka dirai bagai raja dan permaisuri.  Terima kasih juga pada rakan-rakan yang turut bersama-sama mengharungi perjalanan yang mengambil masa 6 jam itu. Tidaklah rasa penat sangat. Dapat juga hilangkan rasa kerinduan aku pada mereka.

Inspirasi kepada “entry” aku kali ni selepas melihat Nabilah dan abang A membeli belah di Jusco Taman Equine Sabtu lalu. Secara tak sengaja kami terserempak selepas Nabilah melaungkan nama aku. Mujur Nabilah tidak lagi mengekalkan solekan masa dia bersanding dulu, kalau tak mungkin sukar untuk aku kenal dia hahaha. Lepas hilang kelibat pasangan yang menamakan cinta mereka sebagai Cinta di Menara Gading itu, rasa sedih dan “pathethic” pulak. There’re just at my age and look at them now. Happily ever after, like in any Disney movie. I wonder what movie that suit me? The Reader? Perhaps not.

Marriage is something that very important to me but I’m not sure the real reason why I should get married. Am I afraid being alone? Yeah. Am I want to have a kid? Yeah. Menggunakan alasan-alasan tersebut untuk berkahwin bukanlah sesuatu yang bijak. Perkahwinan merupakan suatu transisi kehidupan daripada hidup berseorangan kepada bedua, bertiga, dan seterusnya. I just love this phrase@sentence@quote@whatever it is lah –

“I want to wake up with the same person that I slept with”

..Alah Emo balik si Hafizi ni…

dsc04827

Nabilah dan Abang A

 

10 thoughts on “Indahnya Perkahwinan Itu

  1. lama tak tinggal jejak..
    nak berkahwin bukan mudah, perlu bersedia mental & fizikal..
    Hmm yang penting niat tuh.. Niat lah kerana allah lebey kekal bahagia

  2. ya betul jue…
    sebenarnya tujuan dia mudah je kahwin ni
    tp setiap orang
    ada sebab masing2

  3. huhu tekejot gak aku baca tajuk entry ko ni.hehe menarik pon ye jugak..emm tp betul la..tgk kwn2 sebaya kita kwen, ish rasa jelesnye..dok terpikir apsal aku x kwen2 lagik? emm lmbt sket jodoh agaknya, dok pujuk ati sendiri..huhu~~ tp kwn2 aku yg dah kwen semue ckp kwen best!! heheheh

  4. bes wooo kawen nih~!
    tambah kawen mase muda2….saling memahami.kalo merajuk, ade org pujuk.kalo mls nak jemur bj, ade org tlg jemurkan(nih laki aku jaa kot yg rajin..hehehe).kalo nak gi berjalan mane2 ke, wat aktiviti luar sesame, bes~sebab umo sebaye and still muda bertenaga.I wonder cane laa life org yg kawen ngn org tua…i mean tua yg sampai 10 thn.da bukan same batch.mesti bosan~
    weh, azwan da hampir terbuka hati utk menamatkan zmn teruna die apabila menerima khabaran nalibah n afifi.tp aku rs kalo syakir yg kawen, tros die terbuka hati nak kawen!eekekeke….statement~
    aku nasehat kat azwan…”nak tuko body kit bagai~jgn sampai nanti umo 50thn baru nak hantar anak darjah 1 suda….kang org tanye, atok kaaa??”anyway, nasehat tu tuk ko gak….renung2kan..dan selamat beramal!~

    p/s:baby fat ko tak yah scan 3D/4D pon da bley nampak.heheh….sorry, no megat2 eh.my baby’s name is going to be Muhammad…..Muhammad ape, ha…itu yg kite tak tahu lagi tuh~;)

  5. uh oh konklusiku kahwin is the best…seperti yg dihurai panjang lebar oleh ftima itu ku agree. ku tinggalkan satu quote ini cuba kita renung ya:

    The Holy Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) said: “A Muslim man can acquire no benefit after Islam greater than a Muslim wife who makes him happy when he looks at her, obeys him when he commands her, and protects him when he is away from her in herself and in his property.”

    ps: suda kasi abg A baca blog ini..hehe..die cakap thnks=)..bu..let’s grow old together,,!

  6. Kahwin needs a lot of time especially mental preparation whether we are ready for it or not. To sustain the relationship need a lot of effort. Both needs to tolerate always and to always keep the love in the air, both needs to shower it with sunshine and flowers.

    Overall marriage is always been the sweetest dream ever in everyone’s life and i so totally gonna:

    Wake Up with the person i slept to & Want to grow old together and forever with that ONE.

  7. hmm..really beat me up lar..;( being alone wasnt bad after all..it’s time 4 us 2 know ourselves better n determine what we really want in our life more importantly..if u’ve already found sum1 (the 1) that’s will be a bonus..if not..juz keep believing that sumday there will be a hepi ending 4 every1 (yup juz like fairy tales-gals do believe it!)but we have 2 work hard 4 it.. perhaps love works in different ways for every1..n u’ll cross the bridge 1 day when u’r ready..

    p/s-remind 2 myself also😉

  8. pijie… tak sangke lak aku ko punye entry kali nie sungguh menyentuh jiwa.. especialy
    untuk orang- orang yang belum kawen.. Untuk alasan ape ea seseorang tu perlu kawen?? emmmm…. Tak ada alasan kot, dah suke giler kawen je lah.huhu.. Naifnye alasan………….

  9. u must have a very strong foundation the idea of being married
    1+1=2…how do u know it’s 2?
    hahaha weh aku bukan bermaksud apa2
    cuma saje je terdetik…
    hahahaha jgn amek serious k

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s