Fakta & Auta?

Semalam, aku dengan sendirian pergi ke Pahlawan Mall, Melaka untuk menonton tayangan Alice in Wonderland dalam versi 3D. Filem yang kusangkakan bakal memberi impak dalam ruang imaginasiku hancur serta luluh setelah separuh daripada durasi 1 jam setengah filem tu aku tonton [dan tentulah berseorangan..]. Aku tidak berminat untuk mengulas lanjut tentang filem ‘blockbuster’ [hakikatnya mental block] tu..pergilah tonton dan habiskan RM18 anda untuk versi 3D dan RM12 untuk versi 2D [masih sedih mengenangkan betapa bosannya filem tuh!!]

Melaka menjadi transformasi maha hebat dalam masa beberapa tahun ni. Pekan yang jarang sekali sesak suatu ketika dulu, kini dihambur pelbagai jenis kenderaan dari pelbagai sudut. Unik dan keterlaluan untuk sebuah kawasan yang kecil. Penduduk tidak ramai, tapi lihatlah betapa banyaknya pusat membeli belah dibina..?

1. Jusco ke-2 dan [anak-anak]

Baru sahaja dibuka dengan rasminya bulan lepas. Pelan asal untuk dibuka pada tarikh hari jadi aku tahun lepas gagal selepas salah satu sistem gasnya meletup dan mengorbankan seorang nyawa [hmm takde badi kan membawa nombor 13]. Ketua menterinya mungkin sakit mata jikalau melihat tanah kosong di sana, ada saje yang dia nak buat. Aku yakin, pelbagai kajian tempatan telah diusulkan dan dipersetujui sebelum sesuatu projek itu dilaksanakan.Cuma, apa perlunya Jusco tu jikalau jarak dengan Jusco yang asal tidak sampai 10km? Membina projek semega itu bak membuka sebuah lagi cawangan 7Eleven.

Betul-betul sebelah Jusco tu, ada Tesco…and also by walking distant, U can have MyDin and Giant for ur pleasure. Aku tidak menidakkan pembangunan, tapi perlu sejajar dengan keperluan penduduk sekitar. Aku juga bukan aktivis alam sekitar atau mewakili mana-mana NGO, cuma insan kerdil yang memandang isu ni sebagai berlebih-lebihan dalam usaha menarik pelancong luar singgah ke Melaka. Cuba tinjau seketika Banda Hilir..dah tak nampak lagi Kota A Famosa sebab ada “kubu” baru yang dibina sekeliling kota yang menjadi saksi kejatuhan kesultanan Melayu Melaka dulu. Tidak cukup dengan tu, sebelah Mahkota Parade, bakal dibina sebuah lagi shopping baru yang dikatan Eco Friendly [in what sense..? heck i know]. 3 in 1.Hambek ko..tak puas-puas lagi ? Dan aku pasti, kedai2x yang wujud dalamnya, sama seperti yang ada dalam Mahkota Parade, hatta Pahlawan Mall.

Sedih…pembangunan [berlebihan] seperti itu tak diperlukan dalam mengekalkan warisan sejarah yang semestinya menjadi tarikan utama mengapa kita ke Melaka. Ia sepatutnya diminimaliskan dan promosi Ikan Bakar Umbai/Pernu, Asam Pedas Semabok, Coconut Shake Klebang, Roti Tampal Pasar Batu Berendam dan 1001 satu lagi keistimewaan yang pasti takde pada negeri2x lain. Hmmm..kenapa Eyes of Melaka dah tak bergerak ..[korang pasti dah tahu jawapannya]

2. Parking oh Parking

Rupanya, setiap daerah mempunyai sistem kupon parking tersendiri. How smart!!! Mujurlah Melaka ada 3 daerah je, kalau 10, mesti aku dah ada 10 jenis kupon parking untuk setiap daerah masing-masing. Maksudnya, kalau korang pamirkan kupon parking Daerah Alor Gajah di kawasan Daerah Melaka Bandaraya Bersejarah , korang masih kena saman dan wajib membayar RM30. Bayar Online??? Jangan risau..TAK BOLEH! Pergi ke kaunter Majlis Daerah masing-masing dan bayar. Gasaklah kalau anda dari Perlis yang mungkin kurang arif pasal kupon ni [Ada aku kesah ko datang dari jauh, yang penting aku dapat duit]

Cadangan dari insan kerdil : Buatlah sistem kupon bersepadu. Mungkin pembahagian ni memudahkan setiap majlis daerah mengumpul dana masing-masing tapi kenapa perlu menyusahkan penduduk tempatan terutamanya pelancong. Kata bandar warisan dunia, tapi LANGSUNG tak mesra pelancong. Kalau tak, kenapa Sabtu & Ahad pun masih dikenakan bayaran parking?? Ahhh….they don’t care about this little thing. They care more about the shopping complex. Mega project dude….

3. Jalan-jalan menuju ke panggung wayang.

GSC skang dah kat Pahlawan Mall (dulu kat Mahkota Parade). Kalau korang perasan, berliku2x pusingan yang korang kena naik nak ke panggung. Pelik dengan pelan konstruktif arkitek tu. Langsung tak mesra dan sia-sia. Aku pernah membaca satu novel ni. Penulis [Ridhwan Saidi] dalam cerita pendeknya [Hari-hari terakhir seorang flaneur]menyatakan “Senibina adalah ruang dan bentuk dalam garisan masa“. Bermaksud “ruang perlu didahulukan sebelum bentuk”. Beliau mengutuk senibina-sebina moden dan canggih kini gagal memberi fungsi kepada kita. Kalau korang perasan, kenapa negara-negara beriklim tropika [panas] mempunyai kaki-kaki lima pada bangunannya, sedangkan negara-negara bermusim takde senibina macam kita? Fikir2xkan lah ye :D

Hmmm aku perasan….kenapa semua buah fikiran aku semacam berniat jahat, mengutuk usaha-usaha pembangunan yang dirancang? Bukanlah aku seorang chauvinist atau pessimist, cuma aku jujur dalam melihat situasi ni. Pembangunan itu penting tapi harus memberi fungsi kepada penduduk setempat.

Wahh….macam blog politik plak..

[Cepat sebelum terlambat….jangan jadi macam jiran adik Arwah Shafiah Humairah, yang hanya mampu menunjukkan tempat adik malang kita tu diterajang..BTW, gambar ni bukan aku yang buat, sekadar mencilok dari forum]

Catatan Seorang Penganggur

Kali ni aku menulis sebagai penganggur selama 3 hari. Minggu depan aku mula kerja di tempat baru dan aku hanya mengambil cuti selama seminggu walaupun niat nak ambil lebih daripada 14 hari. Setiap kali balik kampong, aku memang terasa bahang kebosanan terlampau tu. Faktor utamanya mungkin tiada talian internet jalur lebar. Kehadiran anak buah kesayangan aku pun belum cukup menutupi liang ke‘boringan’ dalam jiwa aku. Internet masih wujud, tapi hanya ‘dial up’ saje. Walaupun dulu aku rasa cukup laju ‘dial up’ tu namun teknologi laman sesawang kini , mana mungkin aku mampu menanti 10 minit bagi menyemak email-email aku? Lupakan facebook ye sayang…

Mujur kini aku berada di rumah kakak aku. Bolehlah bernafas sebab ada liputan 3G. Walaupun aku mengambil masa 1 jam untuk memuat turun siri TV ‘Samantha Who?‘ bersaiz 175Mb namun sekurang-kurangnya aku mendapat sesuatu. Aku suka tinggal di sini sebab ia berdekatan dengan bandar dan aku dikelilingi anak-anak buah aku yang tersangatlah rapat dengan pakciknya ini.

Hari ni jam 1130am aku pergi menjemput anak buah aku di tadika. Suka benar nampaknya dia. Maklumla, jarang-jarang aku dapat buat macam tu. Lepas jemput dia, harusla kena bawak ke kedai untuk beli jajan @ makanan rapu. Dulu-dulu masa dia bersekolah tadika pra-matang , kalau aku ada di rumah, pastinya dia akan ponteng. Tapi dia makin dewasa. Sekolah lebih menarik minatnya kini, mungkin. Cuma aku terkilan, cepat benar masa berlalu. Dah tadika dia kini. Tapi segalanya masih sama namun semakin dia membesar ,aku tahu, akan semakin jauh jarak antara dia dan aku.

Lepas hantar anak buah aku ke sekolah agama, aku memanjangkah langkah menuju ke Tesco, Melaka nak gunting rambut.  Aku gagahi jugak pergi kat sini sebab baru-baru ni, tukang gunting ‘peribadi’ aku dah berhenti kerja dekat X-Cut, The Mines. Sedih. Dah setahun Miss Elain Tang menggomol rambutku ini. Dia dah tahu apa yang aku nak dan memang aku puas hati dengan karya yang beliau hasilkan. Kat sini pun kedai X-Cut dan aku berdoa agar kanvas rambutku ini dilukis dengan indahnya. Seperti biasa, stail kegemaran aku, Mohawk and layer. Sebenarnya aku tak tahu nak buat stail apa sangat sebab rambut aku yang beralun dan agak kasar ni membataskan banyak perkara. Selepas 15 minit, hasilnya..waaahhh lain daripada yang lain. Agak ganas juga tapi cantik. Sebelum beredar, sempat aku tanya nama tukang gunting tu…bukan nak mengorat tapi senang nak berhubung kalau aku nak datang kat situ lagi.

Lautan manusia melemaskan aku. Almaklumla, masih lagi dalam mood bercuti. Tak sangka Melaka sekarang dah jadi macam KL. Jem sana sini. Sedih juga, takut-takut satu hari nanti, taraf hidup tinggal di Melaka sama tinggi dengan di KL. Harapan aku bila aku dah bersedia untuk ‘settle down’, aku nak kembali ke sini. Pusat membeli belah rancak di bina. Aku terfikir, apakah erti kemajuan dan kemodenan sesuatu bangsa berlandaskan berapa banyak pusat membeli belah yang dibina? Tak cukupkah apa yang sedia ada. Orang Melaka pun berapa kerat sangatlah. Masa cuti tulah banyak orang Singapore yang turun tapi herankan mereka dengan shopping mall yang melambak sedangkan mereka pun syurga membeli belah 1000 kali lebih hebat dari sini. Pitam seketika.

Dato’ Ali Rustam, sudah-sudahlah tu..walaupun Melaka mendapat pengiktirafan Warisan Dunia..tapi saya tak fikir Jusco atau Mahkota Parade akan mendapat gelaran yang sama. Saya dah tak Nampak kota A’Famosa tu lagi. Entah-entah 5 tahun lagi, shopping mall Dato’ tu lagi tinggi dari Bukit St Paul.

Kasut oh kasut..aku dah lama mengidam kasut Primavera ni. 4 bulan lepas aku dah usya kasut ni kat KLCC. Harga dalam RM199. Bulan lepas aku usya lagi. Dah turun harga RM159. Semalam usya lagi kat Jusco Melaka. Boleh jadi pulak kasut dia letak di bahagian New Arrival dan harganya RM199. Duhhh?? Baru nak launch ke kat Melaka kasut ni?? Kecewa jugak tapi aku sangat terdesak nak beli kasut tu sebab Isnin dah mula kerja. Aku dengan paksa rela membeli jugak kasut dengan harga 40 ringgit lebih mahal dari KL. Sapa kata segalanya murah di Melaka? Hahahaha..

Aku dah takde sesiapa pun dekat Melaka, in term of friends. Semuanya dah buat hal sendiri. Berjalan berseorangan semalam membuatkan aku teringat kisah-kisah zaman persekolahan dulu. Tempat lepak kami hanyalah Mahkota Parade sebab dulu-dulu kat situ je yang ada panggung wayang. Pergi sana pun naik bas. Balik mesti sebelum pukul 4 sebab bas terakhir ke Lubok Cina pukul 5. Berasak-asak lah kami dalam bas yang sempit tu…

Haizzz..jadi penganggur ni bukanlah best sangat. Bosan. Mujur aku bukan penganggur…